Artykuł

Dotacje dla sektora HoReCa — co warto wiedzieć?

Avatar autora
Redaktor
Opublikowano w Artykuły · 3 min. czytania · 8 stycznia 2024

Okres pandemii COVID-19 w Polsce miał szczególny wpływ na pogorszenie się sytuacji wielu mikro-, małych oraz średnich firm.

Jednak w 2024 roku przedsiębiorcy z branży HoReCa mają szansę na otrzymanie dotacji w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności finansowanego ze środków Unii Europejskiej. Czym jest KPO, jakie są najważniejsze założenia programu oraz kto może otrzymać wsparcie? Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w naszym artykule.

Z artykułu dowiesz się:

  1. Czym jest KPO?
  2. Jakie fundusze zostały przeznaczone dla branży HoReCa?
  3. Kto może otrzymać wsparcie?
  4. Na co przeznaczyć pozyskane środki?
  5. Na jaką kwotę mogą liczyć przedsiębiorcy?
  6. Operatorzy regionalni i podział na regiony.

Czym jest KPO?

Skrót KPO odnosi się do Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności. Jest to  program finansowany ze środków Unii Europejskiej, który ma na celu wzmocnienie i zwiększenie odporności krajowej gospodarki, łagodzenie skutków kryzysu wywołanego na skutek pandemii Covid-19, wsparcie transformacji cyfrowej oraz promowanie spójności gospodarczej, społecznej i terytorialnej UE.

Jakie fundusze zostały przeznaczone dla branży HoReCa?

W ramach KPO przewidziano wsparcie dla mikro-, małych oraz średnich firm z branży HoReCa. Mowa tu o sektorze hotelarskim i gastronomicznym, które szczególnie ucierpiały na skutek obostrzeń związanych z pandemią. Wiadomo już, że dla tego obszaru przeznaczono łącznie 1,2 miliarda złotych. Oznacza to, że z dotacji będzie mogło skorzystać około 3800 przedsiębiorstw.

Kto może otrzymać wsparcie?

  • – Firmy kwalifikujące się jako MŚP, czyli mikro-, małe oraz średnie przedsiębiorstwa, działające w sektorach hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury.
  • – Przedsiębiorstwa, które w 2020 lub 2021 roku odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30% w porównaniu z rokiem 2019 lub 2020 (w przypadku zawieszenia działalności przez okres co najmniej 6 miesięcy w 2020 roku, spadek obrotów za 2021 rok porównywany jest z obrotami z 2019).

Na co przeznaczyć pozyskane środki?

Oczywiście, fundusze pozyskane z KPO można przeznaczyć wyłącznie do realizacji projektów prowadzących do unowocześnienia lub zmiany profilu dotychczasowej działalności.

Chodzi tu przede wszystkim o:

  • – zainwestowanie pieniędzy w bazę produkcyjną lub usługową, w tym m.in. w prace budowlane, budowę nowych linii produkcyjnych, zakup urządzeń oraz maszyn, które będą niezbędne do wprowadzenia nowych produktów lub usług,
  • – inwestycje związane z zieloną transformacją,
  • – działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych,
  • – podnoszenie kwalifikacji pracowników poprzez odpowiednie szkolenia,
  • – przekwalifikowanie pracowników,
  • – usługi rozwojowe, w tym opracowanie modelu biznesowego, procedur technicznych czy studium wykonalności.

Na jaką kwotę mogą liczyć przedsiębiorcy?

Wysokość dotacji w ramach KPO uzależniona jest od wysokości kosztów kwalifikowalnych, które firma chce przeznaczyć na jeden z wyżej wymienionych celów. Według planów poziom dofinansowania ma wynosić do 90% kosztów kwalifikowalnych. Minimalna kwota, jaką można otrzymać w ramach dofinansowania, to 50 000 złotych, natomiast maksymalna to 540 000 złotych. Warto zauważyć, że pieniądze zostaną przekazane w formie zaliczki lub refundacji.

Operatorzy regionalni i podział na regiony

Środki z KPO, będą przyznawane w ramach naborów, organizowanych przez regionalnych operatorów, którzy będą odpowiedzialni za rozdzielenie środków pośród przedsiębiorstwa działające w branży hotelarskiej, gastronomicznej, turystycznej oraz kulturowej. Co więcej, wnioski składane przez przedsiębiorców mają być oceniane w przeciągu 14 dni od złożenia.

Podział na regiony oraz szacowana liczba przedsiębiorstw, które otrzymają dofinansowanie, wygląda następująco:

  • Region 1: kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie — 843 przedsiębiorstwa.
  • Region 2: mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie — 793 przedsiębiorstwa.
  • Region 3: lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie — 785 przedsiębiorstw.
  • Region 4: łódzkie, opolskie, śląskie — 673 przedsiębiorstwa.
  • Region 5: dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie — 706 przedsiębiorstw.

5 stycznia Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (w skrócie PARP) ogłosiła wyniki naboru na operatorów regionalnych, jednak na aktualne i rzetelne informacje na temat naboru dla MŚP musimy poczekać do II kwartału 2024 roku.

Lista ocenionych przedsięwzięć w ramach naboru na operatorów HoReCa znajduje się na stronie PARP.


Zasubskrybuj nasz Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj najnowsze informacje oraz specjalne korzyści, dostarczane do Twojej skrzynki e-mailowej.

 

Komentarze

Komentarze aktualnie wyłączone.